Home page
A few words about me
Photos from exhibitions
Techniques I use
My news
Rare kits for sale

Τεχνικές - Διόραμα

Κατασκευάζοντας βήμα-βήμα ένα κτίριο τύπου Vacuformed πλαστικού πολυστερίνης της Miniart

ΤΕΧΝΙΚΕΣ - ΔΙΟΡΑΜΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΤΥΠΟΥ VACUFORMED ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ MINIART

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΜΗΡΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜINIART

Οι πιο παλαιοί μοντελιστές θα θυμούνται τα πρώτα vacuformed μοντέλα, τα οποία όμως παρουσίαζαν πολλές δυσκολίες στην κατασκευή, αλλά και τα πιο πρόσφατα vacuformed κτίρια της REMI (πριν δέκα χρόνια και περισσότερο). Εάν κάποιος επιθυμούσε να κατασκευάσει κάτι διαφορετικό, έπρεπε να καταφύγει σε αυτές τις λύσεις. Φυσικά, δεν υπήρχαν οι κατάλληλες οδηγίες για να καθοδηγήσουν τον μοντελιστή.

Μόλις πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκαν στην αγορά των πλαστικών κιτ τα τύπου vacuformed πλαστικού πολυστερίνης κτίρια (τα περισσότερα ερείπια στην 1/35) της MiniArt τα οποία τώρα αριθμούν περισσότερους από 40 κωδικούς. Δεν σας κρύβουμε πως, έχοντας την εμπειρία με τα παλαιού τύπου vacuformed μοντέλα, ήμασταν επιφυλακτικοί. Ωστόσο, σε πρόσφατο σεμινάριο γνωστού καταστήματος διαπιστώσαμε πως αν ακολουθηθούν οι οδηγίες κατασκευής βήμα-βήμα, το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό μοντελιστή. Και μια εύλογη ερώτηση: γιατί να προτιμήσουμε αυτή τη λύση και να μην αποκτήσουμε τα έτοιμα γύψινα ή κεραμικά ή ακόμη και ρητίνης γνωστών εταιριών, των οποίων σίγουρα ο χρόνος κατασκευής περιορίζεται στο ελάχιστο (πρακτικά χρειάζονται μόνο επιμελημένο βάψιμο). Για τρεις απλούς λόγους:

  1. Γιατί τα περισσότερα κτίρια αυτού του τύπου δεν διαθέτουν εσωτερική λεπτομέρεια.
  2. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία και
  3. Για μεγάλα και ογκώδη κτίρια το διόραμά μας θα είναι ασήκωτο και θα κινδυνεύει να πάθε ανεπανόρθωτη, ίσως, ζημιά, κατά τη μεταφορά του σε εκθέσεις/διαγωνισμούς κλπ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασική αρχή του μοντελισμού, σύμφωνα με την οποία μεγαλύτερη αξία έχουν οι ευχάριστες ώρες που θα περάσουμε μέχρι την κατασκευή, όχι αυτή καθαυτή η κατασκευή. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να τα παραγγείλουμε σε κάποιο μαγαζί μοντελισμού και να τα έχουμε έτοιμα χωρίς καθόλου κόπο. Αυτά όμως όσον αφορά την εισαγωγή στο θέμα μας, γιατί όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σας. Στο πρώτο τμήμα της παρουσίασής μας θα αναλύσουμε σε βάθος τη συναρμολόγηση ενός κτιρίου (κατευθείαν από το κουτί, χωρίς προσθήκες ή βελτιώσεις), ενώ σε επόμενο τεύχος θα ασχοληθούμε με το βάψιμο και το weathering. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Λαρόζα, αντιπρόσωπο της MiniArt στην Ελλάδα, ο οποίος φρόντισε ώστε το Model Expert να έχει τις υψηλής ποιότητας φωτογραφίες της εταιρίας καθώς και άδεια δημοσίευσης για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παραθέτουμε λοιπόν τη διαδικασία συναρμολόγησης και κατασκευής ενός τυπικού κτιρίου της MiniArt μέσα από 56 φωτογραφίες βήμα-βήμα.


To τελειωμένο κτίριο «French Cafe» της ουκρανικής εταιρίας με κωδικό 35513 έχει σίγουρα άψογο φινίρισμα και ρεαλιστικό αποτέλεσμα.


Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες βήμα-βήμα μπορούμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε όλη την απαραίτητη διαδικασία μέχρι το μοντέλο μας να είναι έτοιμο για βάψιμο. Σε επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε το βάψιμο-weathering ώστε να έχουμε το τελικό φινίρισμα της φωτογραφίας.


Τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για τη συναρμολόγηση και την ολοκλήρωση της κατασκευής. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται: μια μεταλλική λίμα, ένα χειρουργικό νυστέρι, μία τσιμπίδα, ένα κοπίδι, δύο στρογγυλά λεπτά πινέλα, ένα πλακέ φαρδύ πινέλο, ένα σουβλί (scriber), ένα ψαλίδι, ένας μεταλλικός άκαμπτος κανόνας, ένας κόφτης, ένα σωληνάριο μοντελιστικός στόκος, μία κόλλα πολυστερίνης σωληναρίου, μια κόλλα πολυστερίνης με πινέλο (αργή), μια κόλλα με μύτη σύριγγας (γρήγορη), ένας αερογράφος, χρώματα σμάλτου, βερνίκι και λάδια ζωγραφικής. Τα σκονιζόμενα υλικά είναι ενδεικτικά και ο καθένας μπορεί να επιλέξει παρόμοια από τη δική του γκάμα, με τα οποία είναι ίσως πιο εξοικειωμένος.


Τα κομμάτια του κιτ περιλαμβάνουν πλήθος μικρών λεπτομερειών, που μόνο το πλαστικό πολυστερίνης μπορεί να αναδείξει. Τα βασικά κομμάτια του κτιρίου παρέχονται σε vacuformed μορφή (σε σκληρό γκρι πλαστικό πολυστερίνης), προσφέροντας ένα πολύ ρεαλιστικό τρισδιάστατο αποτέλεσμα, αφού διατίθεται και το εσωτερικό. Απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει πλήρως.


Το σουβλί (ή ένα scriber Squadron, της Trumpeter κλπ.) αποτελεί βασικό εργαλείο για την αποκόλληση του περισσεύματος των τοίχων.


Σιγά σιγά χαράζουμε τα σημεία που πρέπει να καθαριστούν, δημιουργώντας ένα μικρό αυλάκι. Κρατάμε τη μύτη σε γωνία 45 μοιρών περίπου.


Οταν τελειώσαμε με τη μια πλευρά, χαράζουμε διαγωνίως ώστε να μπορεί να αποκολληθεί το περίσσευμα.


Λυγίζουμε σιγά σιγά και παρατηρούμε ότι αρχίζει να αποκολλάται. Εδώ είναι εύκολα τα πράγματα, γιατί επρόκειτο απλά για μια ευθεία. Οταν υπάρχουν τούβλα και διακοσμήσεις, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και ίσως επαναχαράξεις ώστε κατά την αποκόλληση να μην καταστρέψουμε λεπτομέρειες.


Αφού διπλώσουμε επανειλημμένα στο σημείο χάραξης, κάποια στιγμή το περίσσευμα αποσπάται εύκολα.


Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και στα «δύσκολα» σημεία, με λεπτομέρειες, καμπύλες και γωνίες. Εκεί πιέζουμε και επιμένουμε περισσότερο.


Με προσοχή αποκολλούμε και αυτό το περίσσευμα, προσέχοντας να μην καταστρέψουμε λεπτομέρειες του καλουπιού.


Οταν η μια πλευρά θα έχει καθαριστεί από τα περισσεύματα, τότε τρίβεται πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια με ντουκόχαρτο ώστε όλες οι ακμές να αποκτήσουν ίδιο πάχος. Προσέχουμε ώστε να εφαρμόζουμε ίδια πίεση σε όλο το πλάτος του κομματιού και ελέγχουμε τακτικά τη ροή του τριψίματος.


Σε μερικά κομμάτια υπάρχουν κάποιες ατέλειες του καλουπιού, δηλαδή υπερυψωμένα περισσεύματα. Τα αφαιρούμε με προσοχή χρησιμοποιώντας κοφτερή λεπίδα (χειρουργικό νυστέρι).


Με το scriber χαράζουμε το εσωτερικό στα παράθυρα και στις πόρτες. Επαναλαμβάνουμε έως ότου τα αποκολλήσουμε.


Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για όλα τα vacuformed κομμάτια, έχουμε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.


Με την "αργή" υγρή κόλλα απλώνουμε και στις δύο επιφάνειες αρκετές φορές και ενώνουμε τα εσωτερικά τμήματα των τοίχων.


Τα τοποθετούμε έτσι ώστε να σχηματίζουν ορθή γωνία.


Κρατάμε τα δύο κομμάτια ώστε να στηρίζονται καλά στο οριζόντιο επίπεδο και να έχουν εφαρμόσει άριστα μεταξύ τους.


Πιέζουμε όσο χρόνο χρειάζεται την εσωτερική πλευρά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σφικτήρες ή ειδικά μανταλάκια). Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι έτοιμοι.


Για να έχουμε σωστή εφαρμογή των εξωτερικών κομματιών με την εσωτερική κατασκευή, πρέπει να κάνουμε δοκιμές (dryfit) χωρίς κόλλα για να διαπιστώσουμε από ποια σημεία πρέπει να αφαιρέσουμε πλαστικό. Στη συνέχεια μαρκάρουμε τα σημεία κοπής με έναν μαρκαδόρο.


Με τη βοήθεια του μεταλλικού χάρακα και τη χρήση του χαρακτικού εργαλείου, χαράζουμε αρκετές φορές τη σημειωμένη γραμμή. Το ίδιο κάνουμε και στην εσωτερική πλευρά, ακολουθώντας τη γωνία του πλαστικού.


Αποκολλούμε το ανεπιθύμητο τμήμα απλά λυγίζοντάς το μία-δύο φορές.


Τρίβουμε τη γραμμή κοπής χρησιμοποιώντας ντουκόχαρτο, το οποίο καλό είναι να το έχουμε κολλήσει σε ένα επίπεδο κομμάτι ξύλου. Προσπαθούμε να διατηρούμε γωνία 45 μοιρών προς τα μέσα. Παρατηρήστε πως στα άκρα έχουμε κόψει με γωνία μικρότερη ή ίση των 45 μοιρών.


Με συνεχείς δοκιμές εφαρμογής διαπιστώνουμε ποιο κομμάτι είναι άχρηστο και το σημειώνουμε με μαρκαδόρο.


Με τη λεπίδα του κοπιδιού κόβουμε το ανεπιθύμητο τμήμα πλαστικού ώστε να «θηλυκώνουν» σωστά το εμπρόσθιο με το οπίσθιο τμήμα του τοίχου.


Μεγάλη προσοχή στις γωνίες και στο μήκος κοπής ώστε να αποφευχθεί η χρήση στόκου κατά το δυνατόν.


Απλώνουμε με το πινελάκι των αργή υγρή κόλλα (δύο φορές το λιγότερο) στην επιφάνεια επαφής του εσωτερικού τοίχου.


Απλώνουμε με το πινελάκι την αργή κόλλα (δύο φορές το λιγότερο) στην επιφάνεια επαφής της πρόσοψης του κτιρίου που θα κολλήσουμε στο προηγούμενο τμήμα.


Τοποθετούμε την πρόσοψη και πιέζουμε ελαφρά ώστε να "κάτσει" σωστά.


Κρατάμε σταθερά τα δύο κομμάτια όσο χρειάζεται, προσπαθώντας να έχουμε την καλύτερη δυνατή επαφή.


Σημειώνουμε με μαρκαδόρο τα σημεία κοπής των πλαϊνών εξωτερικών τοίχων, κάνοντας διαρκείς δοκιμές.


Χαράζουμε τα σημειωμένα σημεία όσο χρειάζεται ώστε να αποσπαστούν εύκολα.


Με τη βοήθεια ψαλιδιού κόβουμε εσωτερικά σε γωνία μικρότερη των 45 μοιρών. Φρόνιμο είναι να κάνουμε δοκιμές εφαρμογής πριν το τελικό κόψιμο.


Αποσπάμε με προσοχή το πλαστικό που έχουμε χαράξει.


Τρίβουμε την επιφάνεια κοπής με ντουκόχαρτο (180-600 βαθμών) που έχουμε κολλήσει σε επίπεδο κομμάτι ξύλου με γωνία προς τα μέσα και μικρότερη των 45 μοιρών.


Απλώνουμε με το πινελάκι την αργή υγρή κόλλα στο εσωτερικό πλαϊνό, περνώντας δύο-τρεις φορές τα σημεία επαφής. Ομοίως και για το εξωτερικό πλαϊνό.


Κολλούμε τα δύο μέρη, πιέζοντας αρχικά ελαφρά.


Στη συνέχεια πιέζουμε δυνατά σε όλα τα σημεία επαφής ώστε να μην υπάρχει κενό και το λιωμένο πλαστικό από την κόλλα να καλύψει ατέλειες και να ξεχειλίσει προς τα έξω. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν το λιγότερο για 24 ώρες.


Με τη βοήθεια λεπτής λεπίδας (χειρουργικού νυστεριού, αν υπάρχει) καθαρίζουμε τα σημεία επαφής από τον περισσευούμενο λιωμένο πλαστικό).


Επίσης προσπαθούμε να εξαλείψουμε την ένωση καθαρίζοντας το έξτρα πλαστικό με τη λεπίδα, όπως ακριβώς απομακρύνουμε τα ξέφτια από τα καλούπια των κιτ.


Επαναδημιουργούμε τις γραμμές των τούβλων με τριγωνική λίμα.


Με λεπτότερο ντουκόχαρτο καθαρίζουμε τις γωνίες των ενώσεων των σημείων επαφής (εξωτερικά). Ετσι αποφεύγουμε κατά το δυνατό τη χρήση στόκου.


Στη συνέχεια κολλάμε το κομμάτι του δαπέδου του ορόφου.


Πιέζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.


Τοποθετούμε τα τελευταία κομμάτια της πρόσοψης χρησιμοποιώντας αργή υγρή κόλλα (περνώντας τα σημεία επαφής δύο-τρεις φορές).


Καθαρίζουμε και κάνουμε dryfit στα κομμάτια της οροφής.


Απλώνουμε δύο-τρεις φορές αργή κόλλα ή κόλλα σωληναρίου στα σημεία επαφής των δύο κομματιών της οροφής.


Η τελειωμένη οροφή αφήνεται να στεγνώσει για 24 ώρες.


Σε επίπεδη επιφάνεια λειαίνουμε με ντουκόχαρτο τις άκρες στα σημεία των ενώσεων ώστε να χαθεί να ένωση κατά το δυνατό.


Το συναρμολογημένο κτίριο είναι πλέον έτοιμο για το επόμενο στάδιο, το βάψιμο-weathering που θα παρουσιάσουμε σε επόμενο τεύχος.

ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΙΤ


Η έγχρωμη εικονογράφηση του εξωφύλλου και το έγχρωμο φύλλο οδηγιών στο εσωτερικό παρέχουν πλήρη χρωματικό οδηγό για το βάψιμο. Σε επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε αναλυτική περιγραφή για ένα πραγματικά ρεαλιστικό βάψιμο του κτιρίου.


Τα κομμάτια του κτιρίου καθαρισμένα, χωρίς τα περισσευούμενα μέρη του κιτ. Ετσι έχουμε μια αναφορά για το πώς πρέπει να δείχνουν μετά το καθάρισμα.


Τα επιπλέον κομμάτια του κιτ σε πλαστικό πολυστερίνης, που αναπαριστούν όλες τις λεπτομέρειες (πόρτα, παράθυρα, υδροροές, κάγκελα κλπ.) θα δώσουν μια ρεαλιστική εμφάνιση στο τελειωμένο κτίριο. Αυτά συνήθως στα γύψινα, κεραμικά η ρητινένια κιτ είναι ενσωματωμένα ή απουσιάζουν.

Στέλιος Δεμηράς